E

divendres, 8 d’agost de 2014

EL PATI OBERT: TRANSFORMACIÓ D'UN SOLAR

El Centre Històric de la nostra ciutat és ple de solars en desús (fruit de l'enderroc o l'esfondrament d'edificis vells). Alguns s'han tancat amb reixes i d'altres simplement s'han asfaltat deixant un aspecte un xic desolador als carrers. Per sort, aquest fet no deixa a tothom indiferent. A principis d'estiu es va dur a terme una experiència de recuperació d'un d'aquests solars, una proposta conjunta de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL, el Centre d'Art La Panera, el projecte Solars Vius i el col·lectiu d'arquitectes Basurama. Porta el nom de #elPatiObert.
Una particularitat d'aquesta iniciativa és que ha estat possible gràcies a la implicació de les entitats del barri, que han exposat les seves necessitats i han participat activament en la transformació de l'espai. Tot i no ser el nostre barri no hem volgut perdre'ns l'oportunitat de ser-hi i viure en directe part del procés. Hem lijat, tallat fustes, omplert de terra la gran jardinera, folrat i col·locat les caixes de fruita...
Una altra particularitat és el baix cost en materials, ja que tret d'alguns cargols, alguns cordills i poca cosa més, s'ha utilitzat material de rebuig: caixes de fruita recollides en fruiteries i palets i taulons de fusta que han facilitat les brigades de l'Ajuntament.

I, com la majoria d'experiències, aquesta ha estat un bon entorn d'aprenentatge...

...hem après que els jardins no només ocupen espais horitzontals...


... hem après que els taulons de fusta i els palets es poden convertir, com si es tractés d'un joc de nens, en una gran tarima i unes còmodes tumbones i butaques...
... hem après que tots comptem, aquests petits seients vermells van ser ideats per un nen, i els adults el van ajudar a fer-los possibles...

... hem après que és facil fer canvis....

De solar en desús a espai públic.
De la passivitat a l'acció.
De "mirar com altres fan" a "aprendre-fent".
Del mal ús al respecte.
De la desconfiança a la convivència en estat pur.
De la indiferència a la participació.

2 comentaris:

  1. Quin projecte més xulo! A ón es trova aquest parc? M'encntaria visirar-lo un día.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El trobaràs al carrer Cavallers de Lleida, ara s'estan canviant les caixes de fruita de plàstic per altres de fusta, ja que no han aguantat bé el pes i la calor...

      Elimina

Què hi dius?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...