E

dimarts, 9 de juliol de 2013

UNA ALTRA VIDA A... L'OLI DE CUINA

Encetem una secció al blog, "una altra vida a...", on hi recollirem maneres de reutilitzar tot allò que ja no necessitem. Avui li toca a l'oli de cuina.


Un subtítol per aquesta entrada podria ser: "De la paella a la rentadora", i ràpidament algú creuria que m'he trastocat!!

Doncs no! (o potser sí....) Tan se val, el fet és que he d'anunciar que fa uns dos anys que no compro sabó per la rentadora, oé! 

I tot gràcies a donar una altra vida a l'oli usat de la cuina.

Vaig començar ratllant unes antigues pastilles de sabó que feia el meu padrí (quan no era padrí) amb el greix de la matança del porc. Aquestes ratlladures les vaig utilitzar com un altre detergent en pols. 

Quan es van acabar les pastilles en vaig aprendre a fer amb l'oli de cuina usat. He de reconèixer que tinc poca paciència i no m'han acabat de sortir del tot bé,... PERÒ! un  bon dia vaig assistir a un taller de sabó... i va ser revelador! 

Tot i que més que un taller va ser una exposició teòrica, ens van donar la recepta del sabó líquid. Aquest sí que ha funcionat, és senzillíssim de fer, i renta de meravella. 


Tan sols ens cal:

- 10 litres d'aigua
- 200 grams de sosa càustica 
- 1 litre d'oli d'oliva (per altres tipus d'oli, la recepta canviaria, cada oli té el seu índex de saponificació i requereix diferent quantitat de sosa, d'aigua... no sóc entesa en química, això és el que he trobat remenant i remenant informació sobre el sabó). Si reutilitzem el de la cuina cal haver-lo filtrat, per eliminar les impureses, que de fet, acostumen a quedar al fons de la garrafa. 
- un recipient per elaborar el sabó. Aquí ho veureu en un pot de vidre, en petita quantitat, però normalment ho faig en una olla grossa.
- cullera de fusta
- bàscula
- recipient per mesurar líquidsProcediment:

1- Barrejar l'aigua i la sosa, remenar fins que la sosa estigui dissolta.
2- Afegir l'oli poc a poc, mentres anem remenant.
3- Deixem reposar. 
4- A partir d'aquest punt remenarem dos cops al dia (per exemple, matí i vespre) durant 2-3 minuts. A la part superior de la barreja hi queda una franja més densa. Amb els dies anirà creixent fins ocupar tot l'espai del recipient.

5- Al cap d'uns dies el sabó estarà llest. Hi podem afegir essència per donar-li l'olor que ens agrada o també una mica de suavitzant, que és el que veiueu de color rosat a la foto de sota.

6- Si n'hem fet molta quantitat ho passem a recipients més petits per guardar-lo millor.

7- Passat un mes estarà llest per utilitzar.


A tenir en compte:

* la sosa càustica és força corrossiva així que cal anar en compte, millor utilitzar guants de goma per manipular-la i en un lloc ventilat.
* utilitza un recipient de plàstic o d'acer, mai d'alumini. I per remenar una cullera o pal de fusta.
* amb temperatures baixes aquest sabó té una consistència gairebé sòlida així que a l'hivern tinc l'ampolla prop d'un radiador. Amb temperatures altes es torna més líquid i pot semblar que s'ha fet malbé. Només ho sembla però funciona igual que sempre.
* Degut a aquesta consistència que agafa amb el fred, el poso directament al tambor de la rentadora.


1 comentari:

Què hi dius?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...